Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 20 november t/m zo 27 november 2023

4 november 2024, 15:24
Maandag:
+ Ondanks regenachtig weer wordt er nog altijd zwaar gevochten in Zuid- en Oost-Oekraïne. Het Oekraiense leger stelt grote terreinwinst te hebben behaald in het zuiden bij de rivier de Dnjepr. In de oostelijke plaats Avdiivka zou het Russische offensief nog steeds worden tegengehouden.
+ In de zuidelijke stad Cherson zijn 2 doden gevallen door Russische beschietingen, zeggen de autoriteiten. De 2 burgers zijn getroffen door artillerie.
+ De Amerikaanse minister van Defensie Austin is in Kiev. Het onaangekondigde bezoek is een steunbetuiging aan Oekraïne, zegt de minister.
+ In Oekraïne is de chef van cyberveiligheidsdienst Ssscip ontslagen op verdenking van corruptie, zegt een regeringsfunctionaris. Ook het plaatsvervangende hoofd van de overheidsdienst zou zijn ontslagen.
+ In een Pools boek over de oorlog staat dat Polen in het geheim al straaljagers beschikbaar stelde aan Oekraïne, nog voordat deze toestellen officieel werden overgedragen. Tien MIG-straaljagers zouden door Polen uit elkaar zijn gehaald in een bos en daar zijn achtergelaten. Kiev werd op de hoogte gesteld van deze “verloren” onderdelen.
+ De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft nog eens voor 100 miljoen dollar aan hulp aangekondigd aan Oekraïne. De steun bestaat onder meer uit luchtafweersystemen, munitie, legerkleding voor bij koud weer een antitankwapens.
+ VS stellen 2 Russen in staat van beschuldiging om Boetsja. De twee hebben zich volgens het ministerie schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen en mogen de VS dan ook niet langer in. Een van de twee gaf leiding aan een eenheid die in Boetsja vorig jaar Oekraiense burgers ernstig mishandelde en doodde. De ander is een militair die eerder zelf toegaf een Oekraiense burger te hebben omgebracht.
 
Dinsdag:
Voor de tweede keer in 48 uur heeft Rusland aanvallen uitgevoerd op Oekraïne, zegt een woordvoerder van het Oekraiense leger. Er werden 10 drones en 1 raket afgevuurd op verschillende regio’s. Het zou gaan om de Iraanse Shahed drones.
+ De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is in Kiev. Ook de Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius is in Kiev. Het bezoek lijkt een poging om de oorlog met Rusland onder de aandacht te houden, nu andere zaken veel aandacht krijgen zoals de oorlog tussen Israël en Hamas.
+ Zelensky: sinds de Russische invasie is meerdere keren geprobeerd hem om het leven te brengen. In ieder geval 5 à  6 keer. Nu 2 jaren later, proberen de Russen hem nog altijd uit de weg te ruimen, zegt Zelensky. Volgens hem is de codenaam van die operatie Maidan 3.
+ Oekraïne herdenkt de Maidanprotesten. Het is 10 jaar geleden dat bij de felle pro-Europese protesten op het Maidanplein meer dan 100 mensen werden gedood, honderden mensen raakten gewond.
+ Sinds Rusland Oekraïne binnenviel zijn minstens 10.000 burgers gedood, aldus de Mensenrechtenraad van de VN. De afgelopen tijd valt bijna de helft van alle burgerslachtoffers ver achter de frontlinie.
+ Duitsland zegt Oekraïne voor 1,4 miljard euro aan militaire hulp toe. De Duitse minister van Defensie Pistorius heeft dat bekendgemaakt bij zijn bezoek aan Kiev. Het pakket omvat luchtafweer, antitankmijnen en artilleriemunitie. ‘We praten over 20.000 artilleriegranaten’, zei Pistorius. De Oekraiense regering bedankte Duitsland voor de munitie en het materieel.
+ Russische troepen hebben vanavond de haveninfrastructuur in de zuidelijke stad Odesa in Oekraïne getroffen met raketaanvallen. Rusland zou bij de aanval meerdere raketten hebben ingezet. Niemand raakte gewond.
 
Woensdag:
+ Volgens Oekraïne lijkt het erop dat Rusland minder troepen stuurt naar Avdiivka. ‘De grond- en luchtaanvallen zijn verminderd hoewel ze nog steeds het oorlogsrecht schenden door te schieten op medische teams en evacuatievoertuigen’, zei een militaire woordvoerder.
‘We hebben nog 8 aanvallen afgeslagen vandaag.’
+ Bijna 45 procent van de Amerikanen vindt dat er te veel geld gaat naar Oekraïne. Dat is een kleine afname ten opzichte van een maand daarvoor; toen vond 52 procent dat de steun aan het land in oorlog te veel geld kost.
+ Een Russische actrice is omgekomen na een Oekraiense luchtaanval op een theater in de regio Donetsk. Bij de aanval zijn ook soldaten omgekomen. Ze trad op voor een groep soldaten vanwege een Russische militaire feestdag.
+ Finland sluit bijna alle grensovergangen met Rusland. Alleen in Lapland blijft een grenspost open. Finland wil met het sluiten de toenemende illegale migratie vanuit Rusland tegenhouden.
 
Donderdag:
+ Oekraïne is blij met de coalitie van 20 westerse landen die als doel heeft om de luchtverdediging te versterken. ‘Dank aan elk land dat bijdraagt aan de inspanningen om onze steden en dorpen beter beschermd te laten zijn tegen de Russische aanvallen’, zei Zelensky.
+ Een leider van de Russische politieke partij ‘Rechtvaardig Rusland’ en bondgenoot van de Poetin heeft een meisje van twee geadopteerd dat was meegenomen met nog 48 kinderen uit een Oekraïens kindertehuis.
+ Oekraïne eist dat de blokkades aan Pools-Oekraïense grens door Poolse transportbedrijven worden opgeheven voordat het met Polen en de Europese Commissie in gesprek gaat over de grieven van de transporteurs.
+ EU-coördinatiecentrum tegen cyberaanvallen en nepnieuws van start. EU-landen brengen daar informatie over mogelijke bedreigingen samen en proberen daar gezamenlijk een antwoord op te vinden.
 
Vrijdag:
+ Bij Russische beschietingen van de regio Cherson zijn 4 mensen omgekomen. Oekraïne beweert dat zijn troepen de rivier zijn overgestoken en grondgebied aan de oostkant hebben terugveroverd.
+ Ruslan zegt 13 drones te hebben neergeschoten boven de Krim en nog eens 3 boven de Russische regio Volgograd.
+ Volgens Oekraïne is de situatie voor Oekraiense vrachtwagenchauffeurs die gestrand zijn in Polen hopeloos en zit er geen schot in de onderhandelingen. Er zijn nu zo’n 3.000 Oekraiense truckers gestrand in Polen in de vrieskou, zonder eten, drinken of sanitair.
+ Voor de wederopbouw van Oekraiense steden kan Rotterdam als voorbeeld dienen van hoe het wel en juist niet moet vertellen 2 Oekraiense stedenbouwkundigen. Aan het begin van de oorlog verlieten zij Charkov en zochten hun toevlucht in Rotterdam.
 
Zaterdag:
+ Oekraïne heeft vannacht de grootste droneaanval van Rusland to nu toe meegemaakt. Met name Kiev kreeg het zwaar te verduren.
+ Rusland gebruikte meer dan 70 drones voor grote aanval, zegt Zelensky. De grootste schade
lijkt in Kiev te zijn. Bijna 200 gebouwen zitten als gevolg van de aanvallen zonder stroom.
+ Rusland heeft 20 Oekraiense drones neergehaald. De drones werden vernietigd boven de regio’s Moskou, Toela, Kaloega en Brjansk in de buurt van Oekraïne.
+ Ook Oekraïne schiet drones uit de lucht. De drones kwamen vanuit het noordoosten Oekraïne binnen.
+ EU-landen slagen er niet in om aan eigen munitietoezeggingen aan Oekraïne te voldoen. De EU-landen beloofden voor maart 2024 1 miljoen stuks artilleriemunitie aan te schaffen voor Oekraïne maar volgens de laatste cijfers zijn pas 300.000 stuks geleverd.
+ Ter vergelijking: Noord-Korea voorzag Rusland in de tussentijd van 350.000 stuks artilleriegranaten. Het draait allemaal om patronen met een doorsnede van 155 millimeter, die onder meer worden gebruikt voor houwitsers. Oekraïne verschiet er duizenden per dag, meer dan westerse bondgenoten kunnen leveren.